SZIVATTYÚK

A szivattyúkról bővebben - mi mindent érdemes tudni a berendezésekről?

A szivattyúk folyadékok szállítására szolgálnak, rendkívül sokoldalú szerkezetek, a használatuk a hétköznapi életben és az iparban is nélkülözhetetlen. Mivel ennyire elterjedtek, ezért érdemes őket egy kicsit jobban megismerni, tisztában lenni a működésükkel, valamint azzal, hogy hozzávetőleg milyen típusok léteznek.

A szivattyúk ősének az arkhimédeszi csavart tekintik, amit az időszámításunk előtti 7. században használtak a babiloni függőkertek öntözésére. De bizonyára sokan emlékeznek még a gémeskutakra is, amelyeknek a lényege, hogy egy ellensúly használatával hozzák a felszínre a kútvizet.

A szivattyúk több típusa is a térfogatkiszorítás elvén működik, ebben az esetben a tartály térfogatának növelésével, illetve csökkenésével tudjuk egyik tartályból a másikba szállítani folyadékot. A térfogat változtatása egy úgynevezett kiszorítóelemmel történik. Ha növeljük a tartály térfogatát, akkor a kiszorítóelem befelé szívja a folyadékot, ha pedig csökkentjük a térfogatot, akkor kiszorítja. Térfogatkiszorításos elven működik a dugattyús szivattyú, a membránszivattyú, a fogaskerék-szivattyú, a szárnylapátos-, a vízgyűrűs és a csavarszivattyú.

A szivattyúk másik nagy csoportjának, az áramlástechnikai elven működő örvényszivattyúknak a működésében fontos szerepe van a járókeréknek, amin több, radiálisan elhelyezett lapát található. A működés lényege, hogy a folyadék egy szívócsonkon keresztül a járókerékbe jut, végighalad a lapátok között, amik így a motor nyomatékát a folyadékáramnak tudják továbbítani. A folyadék ennek köszönhetően megnövekedett nyomással a nyomócsonkon át távozik. Ezen az elven működnek például a népszerű centrifugál szivattyúk és a merülő szivattyúk. Az ilyen készülékek hatásfoka körülbelül 80%-os.

Amennyiben többet szeretne megtudni a különböző szivattyúkról vagy megbízható forrásból szeretne ilyen berendezést vásárolni, vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen állunk rendelkezésére! Munkatársaink készséggel segítenek az ideális típus kiválasztásában, illetve válaszolnak a felmerülő kérdéseire.