ZSÍR- OLAJLEVÁLASZTÓ BERENDEZÉSEK

A zsír- és az olajleválasztókról röviden

A leválasztórendszerek feladata, hogy a szennyvízből kiszűrjék az adott könnyűfolyadékot, még mielőtt a befogadóba kerülne a víz. Könnyűfolyadék esetén ezek zsír- és olajleválasztó berendezések lehetnek. Fontos, hogy mindkét esetben szükség van a karbantartáshoz egy veszélyeshulladék kezelésére szakosodott cég segítségére. Az ürítésükre nincsen meghatározott időpont, szükségszerűen kell végezni ezt a feladatot.

Az olyan helyeken, mint például az éttermek, mindenképpen szükség van zsírleválasztóra a csatornarendszer dugulásának megelőzése érdekében. Ezek a berendezések a konyhai, hús- és élelmiszeripari szennyvíz zsír- és olajtartalmának leválasztására szolgálnak.

Olajleválasztókból négyféle típus létezik, nézzük, melyikről mit érdemes tudni!

A gravitációs rendszerű olajleválasztók ipari létesítmények, autómosók, benzinkutak, mezőgazdasági farmok szennyvizének tisztítására bizonyulnak ideális választásnak. Ha a víz olajos folyadékkal szennyezett, a befogadó pedig a csatornarendszer, ezek a berendezések kiválóak a tisztításban, a folyadékok fajsúlyának különbségére építve működnek. A várható olajkoncentráció 50 mg literenként.

A koaleszcens szűrővel ellátott olajleválasztókat akkor ajánljuk, ha a víz olajjal szennyezett, de a befogadó élővíz. Ugyanúgy használható ipari létesítmények, autómosók, benzinkutak, mezőgazdasági farmok szennyvizének tisztításához, viszont a szűrője kimosható. A várható olajkoncentráció 2 mg literenként.

A szorpciós szűrővel ellátott olajleválasztók használhatóak akkor, ha az olajjal szennyezett víz befogadója vízellátó terület, lehet élővíz, nemzeti park vagy vízvédelmi terület is. A szűrő polipropilén szálakkal van ellátva, amik elnyelik az olajat, a víz pedig lepereg róluk. A koaleszcens szűrős leválasztót "kiegészítve" használják, azaz a víz már valamilyen szinten kezelve érkezik ide. A szűrő nem tisztítható, ha megtelt, cserélhető. A várható olajkoncentráció 0,2-0,5 mg literenként.

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkezni a bypass-os olajleválasztókról sem. Ezeket akkor használják, ha a víz nem teljes kezelése elfogadható kockázatot jelent, és, ahol minimális a szennyezettség. Egy felhőszakadás után az olajjal szennyezett víz átmegy a leválasztón, majd egy koaleszcens szűrővel tisztítódik meg. Ezután a bypasson keresztül érkezik az élővizes befogadóba, mivel a csapadék víz mennyiségének növekedésével csökken az olaj mértéke.

Amennyiben szeretne többet tudni a zsír- és olajleválasztó berendezésekről, forduljon hozzánk bizalommal!

+36-54-480-666
polyduct@polyduct.hu